Често чуваме колко важна е редовната физическа активност за детето и за развитието на неговите основни двигателни умения. Днес решихме да поговорим на тази тема.
 

Освен, че спомага за поддържането на здравословно телесно тегло, физическата активност може да помогне за изграждането на здрави кости, мускули, сърце и бели дробове.
 

Казват, че спорта и движението изграждат човека, и тук имаме предвид не само качества като дисциплина и амбиция. Движението изгражда невронни връзки в мозъка, то развива моторната памет и спомага за развитието на  координацията. От друга страна, чрез движението, децата развиват социални, двигателни, емоционални и комуникационни умения, които са в основата за тяхното развитие като личности. Физическата активност е основен фактор за  психичното благополучие на децата. Това се дължи на отделянето на ендорфини, които помагат за подобряването на настроението, на нивата на енергията и подобряване качеството на сън.  
 

Всички сме чували колко е важно възпитанието първите седем години. Е, по-често когато си служим с този израз, визираме моралното възпитание, но нека го отнесем към физическото. 

Когато детето вижда колко забавно е да може да танцува, да скача, да ходи, да бяга, да се разтяга и да играе, е много по-вероятно то самоинициативно да продължи да бъде активно през целия си живот. Спортът всъщност е чудесен начин за подрастващото дете да изгради физическа, но и психическа самодисциплина, защото движението ще му позволи да създаде положителен образ за тялото си, да добие самочувствие и да оцени не само това как изглежда тялото му, но и на какво всъщност е способно то.  

Ако осъзнава  практическата стойност на усилията, които е положило и  възможностите, които тялото му предоставя, детето има по-малка вероятност да развие вредни навици по-късно през своето развитие, в юношеството например, когато  често се появява желанието за постигане на нездравословен идеал за външен вид.

 

Важно е да се помогне на детето и чрез личен пример да развие тази осъзнатост възможно най-рано, за да придобие правилна преценка за това какво означава да изглеждаш добре и да разбере, че това е резултат от балансирани, здравословни навици.

Според новите насоки издадени от Световната здравна организация, децата под пет години  трябва да прекарват по-малко време пред екраните, и в седнало положение, и да получават по-качествен сън и повече време за активна игра, за да могат да растат здрави. 

Ранното детство е период на бързо развитие, и време,  в което семейните модели за начин на живот  могат да бъдат  адаптирани, за да се увеличат ползите за здравето. Физическата активност и намаляването на времето, прекарано в седнало положение предотвратява детското затлъстяване и свързаните с него заболявания по-късно в живота. Прилагането на препоръките  дадени от СЗО през първите пет години от живота, допринася за двигателното и когнитивното развитие на децата и здравето през целия живот. Ето някои от тях:

Бебета (под 1 година):

Да бъдат физически активни няколко пъти на ден по различен начин- особено чрез интерактивни игри на пода, колкото повече толкова по-добре.За тези, които все още не са подвижни, това включва 30 минути по корем , разпределени през целия ден  докато са будни. 

 

Деца 1- 2 години :

Да прекарват най-малко 180 минути в различни видове физически дейности с различна  интензивност, включително физическа активност с умерена до висока  интензивност, разпределени през целия ден; И тук важи прословутото правилото на Мечо Пух: “колкото повече, толкова повече”.

 

Деца от 3- 4 години :

Да прекарват поне 180 минути в различни видове физически дейности с всякакъв интезивитет, от които 60 минути да бъдат с умерена до висока интезивност, разпределени през целия ден, повече е по-добре. 

 

Децата са нашите най-големи вдъхновители, а пък Frudada за нас е движение .Движението е свобода, свобода на духа, тялото и мисълта,  а пък децата олицетворяват тази свобода.

 

Това ни мотивира да ви предложим един по-нестандартен giveaway, с който да се  насърчим взаимно да създадем една полезна рутина за нашите деца, която да включва повече двигателна активност. 
 

Искаме да наградим вас и вашите малчуган, като дадем на един от вас 30 дневен пакет от свежи напитки, с които да утолите жаждата след игрите и да замести захарните изкушения с плодови такива.

 

Ето как да се включите:

 

  • От 1 до 30 юни качете в Instagram снимка с вашия малчуган, който  спортува, упражнява се или извършва някаква активна физическа дейност.  

  • В текста под снимката разкажете за любимото занимание на вашето дете, като започнете така  “@Frudada ме предизвика да ви разкажa за активните игри на…” Така вашия пример може да вдъхнови и други родители да покажат как занимават малчуганите си.
     
  • Отбележете ни в снимката с таг @frudada, за да можем да я намерим и споделим с нашата аудитория.

 

На 30.06 ще изтеглим победителя, който да спечели  цял месец напитки за вкъщи.